Door: Liesbeth Bloemhoff

Sinds 2 jaar spelen de dames geen hele competitie, maar wordt de competitie na de winterstop opgedeeld in de bovenste 6 en de onderste 6 van de najaarscompetitie. Waarna er in het voorjaar een gehele competitie met 6 ploegen wordt gespeeld.

De Dames van Olyphia begonnen dit seizoen in de 5e klasse 05, (najaar).  Door een matige start en veel aflastingen eindigden de dames op een 8e plaats. Zij werden dus ingedeeld bij de onderste 6. Nadeel hiervan is dat er dan niet gepromoveerd kan worden. De voorjaarscompetitie bestond voor de dames uit Olde Veste ’54 VR2, De Blesse VR2, VHK VR2, Hoogeveen VR1 en BEW VR1.

Onder leiding van Auke Ent en Jos de Klein begonnen de dames na de winterstop sterk. Thuis werd er met 5-0 gewonnen van VHK VR2 uit St. Jansklooster. De week erna moest men naar Olde Veste VR2. Bekend was dat dit een geduchte tegenstander zou zijn, maar hier werd knap met 1-3 van gewonnen. De wedstrijd hierna was de return wedstrijd tegen VHK VR2. Na de overwinning thuis, zou dit ook uit geen problemen op mogen leveren. Daar aangekomen bleek dat alle velden bezet waren en we moesten warm lopen op de tussenberm, waarna de wedstrijd werd gespeeld op kunstgras. Dit was wel behoorlijk wennen, want die bal rolt zo hard door!! Maar de dames gingen hier goed mee om. Waarschijnlijk kwamen er ongekende krachten los door de muziek van de heren-ploeg die in de kleedkamer naast de dames zaten. De wedstrijd werd in ieder geval gewonnen met 0-3. De ploeg was goed bezig en de stemming was opperbest.
Half april was het tijd om ons kavel van de Olyphia-veiling aan te leveren. Marie Jubbega en Raymond Veldmeijer mochten mee als VIP naar een uitwedstrijd van de dames.

Na een heerlijk soepje met broodjes bij Cafe ’t West, konden we vertrekken naar Hoogeveen. Een aantal dames hadden al aangelegd met het publiek van Hoogeveen, dus dat beloofde wat.

Ook daar werd gespeeld op kunstgras. Door de wedstrijd van de week er voor, werd er leuk gespeeld op dit snellere veld. De VIP’s kregen een doelpuntrijke wedstrijd te zien. Al had Marie op 0-10 gehoopt, was ze na de 1-9 overwinning ook erg tevreden. Er werd zelfs door het publiek van de thuisploeg voor Olyphia gejuicht.

De dames moesten op een avond thuis tegen BEW VR1. Ook hier lieten de dames zien, dat ze weten wat scoren is. Er werd met maar liefst 7-0 gewonnen van de ploeg uit Vledder. Daarna kwam Olde Veste ’54 VR2 op bezoek in Noordwolde. De vorige wedstrijd was Olde Veste een sterke tegenstander, maar Olyphia wilde zonder puntverlies door. Ook ditmaal werd de ploeg uit Steenwijk verslagen. Nu met 3-1. Uit in Vledder werden de dames van BEW VR1 met 2-7 verslagen.

Directe concurrent was inmiddels De Blesse VR2 geworden. Maar van onze tegenstanders werd wel vernomen dat De Blesse veel gebruik maakte van speelsters van het 1e, dat een klasse hoger speelt. De wedstrijd tegen De Blesse was al een keer afgezegd, omdat de ploeg niet genoeg speelsters zou hebben, dus toen het eindelijk zo ver was, liepen de spanningen hoog op. Bij aankomst bleken er maar liefst 6 speelsters van het 1e mee te doen.  Gespannen werd er aan de wedstrijd begonnen. De eerste helft speelden de dames van Olyphia, De Blesse volledig van de mat!!  In de rust stonden de groen-witten al dik voor. De dames van De Blesse probeerden nog wel wat terug te doen, maar konden ook de tweede helft geen potten breken. Hierdoor werd de koppositie van de Noordwoldigers verder versterkt en was er nog maar 1 punt nodig voor het kampioenschap.

Door puntverlies van De Blesse in een door de weekse wedstrijd werden de dames van Olyphia zonder zelf te spelen kampioen.

Die zaterdag stond de wedstrijd thuis tegen Hoogeveen op het programma. Al vroeg in de week kwam er een telefoontje dat de ploeg niet genoeg had om zaterdag te spelen. Wat een teleurstelling. Zijn we kampioen, kunnen we het niet vieren….!!

Toen kwam het idee om spelers van het 1e herenteam te vragen of zij tegen de dames wilden spelen, zodat deze toch in actie zouden komen. Het eerste reageerde heel sportief en spontaan en stonden zaterdag voor de dames klaar voor de huldigingswedstrijd.

Deze wedstrijd werd uiteraard dik door de heren gewonnen, maar de gezelligheid na de tijd was er niet minder om. Na uitreiking van de bloemen door het bestuur, kregen de dames 2 consumpties aangeboden. Het feest kon beginnen. Na de goede zorgen van het kantinepersoneel werd, na sluiting van de kantine, het feestje doorgezet in Cafe ’t West. Hier ging het door tot in de kleine uurtjes.

Dit kampioenschap werd mede mogelijk gemaakt door de gedreven leiding van Auke Ent en Jos de Klein. Jos heeft aangegeven te stoppen als leider, dus wat is er mooier dat te stoppen op je “hoogtepunt”.