De KNVB heeft een spelregelbewijs voor junioren ingesteld. Dat maakt voetballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in én begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. B-junioren moeten het bewijs verplicht halen via een spelregeltest. De test bestaat uit tien vragen.

De test gaat door middel van oefentoetsen en een eindtoets op Voetbalmasterz, die inmiddels gelanceerd is. De invoering van het spelregelbewijs is een van de maatregelen uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’.

Vanaf 1 september 2014 dienen de tweedejaars B-junioren een spelregelbewijs te halen om in het seizoen daarop door te mogen voetballen. Als tweedejaars B-junior heb je het hele seizoen de tijd om het bewijs te halen. De registratie vindt plaats via sportlink.
Let wel: Er zal in Sportlink (het registratiesysteem tussen KNVB en clubs) een vermelding bij spelers zonder spelregelbewijs staan, waardoor deze spelers op een wedstrijdformulier worden geblokkeerd en dus niet-speelgerechtigd zijn. Pas als de toets succesvol is afgerond zal de speler weer geactiveerd worden.

De website www.voetbalmasterz.nl is sinds maandag 17 maart gelanceerd. Via deze website kunnen tweedejaars B-junioren met ingang van het seizoen 2014/’15 het officiële KNVB Spelregelbewijs halen.

De B-junioren zijn er zelf verantwoordelijk voor dat zij het bewijs halen, maar de vereniging zal hen wel moeten informeren, instrueren en motiveren. De periode maart – september 2014 biedt verenigingen de ruimte om hier, eventueel samen met de KNVB, een plan van aanpak voor te maken. Zo is het halen van het spelregelbewijs een gezamenlijke verantwoordelijkheid van speler, vereniging en KNVB.

De folder Winnen met spelregels biedt verenigingen alle informatie over de achtergrond en inhoud van het spelregelbewijs, en geeft daarnaast inzicht in het proces van invoering. Naast de folder, zijn op Voetbalmasterz ondersteunende middelen te vinden onder het menu ‘Clubs en trainers’. Zo staat er een handleiding voor de wedstrijdsecretaris, een clubtoets die te gebruiken is tijdens een spelregelavond en oefenmaterialen die trainer/coaches kunnen toepassen in de training.

Handig is om ook de Samenvatting Spelregels Veldvoetbal door te nemen.

Uitgangspunt bij de invoering van het spelregelbewijs is dat het niet alleen gaat om het kennen van de regels, maar ook om het begrijpen, accepteren en toepassen ervan. Dit zorgt voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen. Het halen van het spelregelbewijs is verplicht, maar door het aanbieden van verschillende oefentoetsen is het voor iedereen mogelijk om de het bewijs te halen.

Gebruikerstest website

Om ervoor te zorgen website goed aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep hebben zij de website zelf uitgebreid kunnen testen. Mede dankzij de gebruikerstest is een mooie website tot stand gekomen met veel foto’s en video’s, en uitleg in begrijpelijke taal. Bekijk het filmpje van de gebruikerstest op het Youtube-kanaal van de KNVB.

Alvast veel plezier met oefenen. En, ben je geen B Junior, maar behoor je tot een andere categorie, de test is er voor iedereen die van het spel houdt.

Featured Image Spelregelbewijs